2021. január 18., hétfő

Hajtogatott szilvalekváros,tökmagos juhtúrós kifli zéró-6 és zabpehelyliszttel

     

      Jóféle régimódi szilvalekvár és a piritott tökmag ,juhtúrós tésztával igazán jó választás,aki szereti az izeket kombinálni.

Én nagyon szeretem a gyümölcsöket sós izekkel együtt.a tökmagot meg legszivesebben mindenhova szórnám..A kedvenc hajtogatott tésztám és a zsidó eredetű rugelach receptjéből készitettem ezeket a kifliket , IR barát,szénhidrátcsökkentett verzióban, hogy cukorbeteg férjem is ehessen belőle,, persze nekem sem árt ha spórolok a kalóriákkal.

100 gr tejben egy k.kanál cukorral 50 gr élesztőt felfutattam,addig 300gr zabpehelylisztet,200 gr diawellnes zéro6 lisztet, 200 juhtúrót ,1 tojást,egy teáskanál sót, kenyérsütőgépbe tettem, hozzáöntöttem  az élesztős tejet,  és elinditottam . Nem hagyom ott, közben figyelem és annyi langyos tejet adok hozzá, hogy közepesen lágy tészta legyen.

Ha összeállt a tészta ,lisztezett szilikonlapra boritom, és óvatosan a kezemmel minél laposabbra igazitom, majd letakarom konyharuhával és pihentetem..kb fél óra mulva, többször összehajtogatom ,majd miután igy néz ki,

óvatosan a kezemmel,nyújtófával kerek formára igazitom, majd háromszögekre vágom, és megkenem 

cukormentes házi szilvalekvárral,megszórom piritott tökmaggal és feltekerem. 

                                                                             

A tetejét megkenem tojásfehérjével, megszórom még tökmaggal , még tettem rá reszelt cheddarsajtot( de izlés szerint elhagyható)

Tepsin még kb fél-egy órát pihentetem és 160-170 fokos sütöben pirosra sütöm..

Ez a tészta sosem lesz olyan habos-könnyű mint a fehérlisztes, 

de a juhtúrótól nem lesz az a fojtogató tipus.

ezért is készitem viszonylag lágy tésztából, bár igy nehezebb vele dolgozni, de megéri..

 

 

                                     

                                          

                                 

                                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése